Hányinger csillapítása

A hányinger rendkívül kellemetlen tünet, jelentkezhet egy betegség (például gyomorrontás, bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus) kísérőtüneteként, gyógyszermellékhatásként, okozhatja terhesség, kemoterápia, társulhat úti rosszulléthez, de egyszerű szorongás vagy undor is kiválthatja.

A hányinger csillapítása végett folyamodhatunk házi gyógymódokhoz, alternatív megoldásokhoz is, de nyúlhatunk gyógyszerhez is.

Gyógynövényekkel a hányinger ellen

A megfelelő gyógynövényből elkészített tea sokat segíthet a hányinger legyőzésében. Az ilyen esetekben leggyakrabban ajánlott gyógynövény a gyömbér, amely akár teaként, akár por alakban vagy kapszula formájában is a szervezetbe juttatható. A borsmentatea is nagyon jó választás, mivel ez a gyógynövény megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját.

Édes hányinger-csillapítás és akupresszúra

Érdekesen hangzik, de a magas cukortartalmú italok is enyhíthetik a hányingert, sőt, egy kanál méz is jó szolgálatot tehet, ha érzékeljük a kellemetlen tünetet. Ha nincs kéznél cukros üdítő (például mert autóban vagyunk), igyunk egy kevés hideg vizet, ez szintén segíthet. Segíthet, ha megkeressük az alkar alsó részén, a csuklótól körülbelül három centire található akupresszúrás pontot, és gyengéden masszírozzuk meg.

Úti rosszullét ellen

Ha a hányinger gyakran út közben tör ránk, utazási szokásainkkal sokat tehetünk ellene. Ha vonaton utazunk, válasszuk a menetirány szerinti oldalt, mert így kisebb az esélye a hányingernek. Autóban pedig az a legfontosabb, hogy végig figyeljük az utat, ne olvassunk közben, így nem valószínű, hogy ránk tör az émelygés.

Gyógyszerek hányinger ellen

Hányinger ellen gyógyszert is bevehetünk. Vény nélkül kiváltható hatóanyag például a dimenhidrinát, a klorobutanol és a piridoxin. Súlyosabb esetekben orvossal is felírathatunk hányinger elleni szereket, ezek hatóanyagai például prometazin, tropisetron, dolasetron vagy tietilperazin.


close