A reflux és a fogerózió kapcsolata

A gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB) az emésztőrendszer gyakori kórfolyamata, Magyarországon minden harmadik embert érint.

Normális körülmények között a táplálék nyelését követően a nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom megnyílik, majd az étel vagy a folyadék áthaladását követően ismét bezárul, és tartósan zárva marad.

GORB esetén ennek a záróizomnak a működése inkomplett, azaz a gyomorszáj záródása nem teljes, vagyis tartósan nyitva marad, a gyomortartalom pedig visszafolyik a nyelőcsőbe. Maga a visszafolyás önmagában még nem kóros, de ha ez a jelenség sűrűn, illetve hosszú időn keresztül (ún. hosszú reflux) fordul elő és tüneteket okoz, reflux-betegségről beszélünk.

Kialakulására hajlamosít minden olyan állapot, amely emelkedett hasűri nyomásfokozódással jár, pl.: elhízás, erős fizikai munka, kiadós étkezés, terhesség, tartós köhögés, bizonyos gyógyszerek (szívgyógyszerek, nyugtatók) szedése, egyes élvezeti cikkek fogyasztása (csokoládé, tea, kávé, alkohol).

A betegség vezető tünete a szegycsont mögött jelentkező gyomorégés és a savas felböfögés, melyet gyakran kísér égő érzés a torokban, rossz szájíz, fájdalmas nyelés. Időnként más betegségtől nehéz elkülöníteni, leginkább, amikor a beteg visszatérő rekedtségről, torokfájásról, köhécselésről, mellkasi fájdalomról számol be.

Számos szövődménye lehet, ilyen pl.: nyelőcsőgyulladás, következményes nyelőcső szűkület, ún. Barett- nyelőcső (daganatmegelőző állapot!), visszatérő felső (rekedtség, köhögés, idült garat- és gégegyulladás, arcüreggyulladás) és alsó (tüdőgyulladás, asztma) légúti panaszok, valamint a fogerózió.

A fogerózió a fogzománc elvesztését jelenti, amit a fogaknak savval történő érintkezése okoz. Savas kémhatású anyagot az ételek, italok (gyümölcsök, gyümölcslevek, szénsavas és cukros üdítők, bor, édességek, gyógyszerek) és a gyomorsav egyaránt tartalmaz, ezért a reflux-betegséghez is kapcsolódik. Erózió akkor megy végbe, mikor a szájüreg kémhatása tartósan 5,5 alá esik. A fogzománc károsodása kezdetben fájdalmatlan, majd a mélyebb rétegekig terjed, és ha eléri a dentint, fájdalommal jár. A folyamat előrehaladott állapotában a fogak fénye megkopik, sárgás színezetű lesz, barázdák keletkeznek rajtuk, és kifejezetten érzékenyekké válnak főleg hideg, ill. meleg hatására.

Ezért fontos a fogerózió kialakulásának megelőzése (savas ételek, italok fogyasztásának kerülése, reflux-betegség kezelése), valamint a megfelelő szájhigiéné és a rendszeres fogmosás.

A GORB kezelésében a megfelelő étrend, gyógyszeres kezelés, előrehaladott esetben műtéti beavatkozás egyaránt szóba jöhet.


close