Helicobacter pylori és reflux

A Helicobacter pylori rendkívül ellenálló baktérium, évekig elélhet a bélrendszerben. Nem mindenkinél okoz gondot, habár számos betegségért felelős. Vajon a refluxbetegség is ide sorolható?

Maga a Helicobacter pylori baktérium súlyos betegségekért felelős: okozhat gyomorhurutot, gyomorfekélyt, de akár daganatos megbetegedést is. Felelhet-e azonban a refluxért?

A Helicobacter pylori a legelterjedtebb, emberi emésztőrendszerben jelenlévő kórokozó. A gyomornyálkahártya felszínén telepszik meg, széklettel terjed. A fejlődő országokban 80 százalékos is lehet a hordozók aránya, a fejlett országokban azonban 20 százalék körüli a fertőzöttség. Magyarországon a felnőtt lakosság fele hordozza a baktériumot.

A baktérium jelenléte azért veszélyes, mert a gyomor- és nyombélfekélyek nagy részéért felelős, valamint a gyomorrák kialakulásának kockázatát is 3-4-szeresére emeli. Okozhat-e vajon refluxot is?

A reflux kialakulása

Habár a baktérium számos gyomorproblémáért felelőssé tehető, és fokozza a gyomorsavtermelést, tudományosan nem hozható összefüggésbe a refluxszal.

A reflux kialakulásának leggyakoribb oka, hogy a nyelőcső és a gyomor között lévő záróizom nem működik megfelelően, ezért a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe. A zsíros, nehéz étkezések fokozzák a panaszokat, így a refluxos betegnek speciális étrendre van szüksége.

Reflux jelei

Általános tünetei a gyomorégés, köhögés, teltségérzet, de hányingert, alvászavarokat is okozhat. Aki refluxszal küzd, annak nem csak a zsíros ételeket, hanem a dohányzást is kerülnie kell, ugyanis a nikotin növeli a kockázatot.

Összességében elmondható, hogy a refluxbetegségért tehát nem felelős a Helicobacter pylori, habár nem kizárt, hogy a betegség mellett egyidejűleg baktériumfertőzés is jelen lehet a szervezetben.


close