A prokinetikumok

A GERD gyógyszeres kezelésekor a protonpumpa-gátló szerek mellett prokinetikumokat is alkalmazhatnak olyan dyspepsiás tünetek enyhítésére, mint a haspuffadás vagy a kényelmetlen teltségérzet.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, milyen szerepe van a prokinetikumok alkalmazásának a GERD gyógyszeres kezelésében.

GERD gyógyszeres kezelése

A gastroesophagealis reflux (GERD) olyan emésztőrendszeri betegség, amely során a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. A recept nélkül kapható savlekötő készítmények önmagukban nem oldják meg a problémát, még ha az alkalmanként tapasztalható gyomorégés tünetét enyhítik is. Ráadásul sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a savlekötők rendszeres használatával mellékhatások is járhatnak, mint például a hasmenés vagy a székrekedés.

A GERD gyógyításához orvos által előírt gyógyszeres terápia szükséges. A tüneteket protonpumpa-gátló gyógyszerekkel (PPI = Protonpump-Inhibitor) lehet enyhíteni. Ezek a szerek képesek megakadályozni a savasságot eredményező hidrogén ionok termelését, ami a gyomor sósavtermelésének utolsó fázisa.

Prokinetikumos kiegészítő kezelés

A refluxos betegek többhetes gyógyszeres kezelésre számíthatnak. Amennyiben dyspepsiás tünetek –hasi feszülés, puffadás, teltségérzet – jelentkeznek, a terápia kiegészülhet prokinetikum szedésével. A prokinetikumok közé tartozik a metoclopramid és a domperidon, melyek a protonpumpa-gátló kezelést kiegészítve igen hatékonyak a GERD tüneteinek csökkentésében.

A prokinetikumok nem csökkentik a gyomorsav termelését, viszont serkentik a bélmozgásokat, és növelik a nyelőcső alsó záróizmára kifejtett nyomást. Prokinetikum szedése esetén a gyomor tartalma gyorsabban halad a belek felé, és a nyelőcső szorosabban záródik.

A gyógyszeres kezelés elsősorban az enyhe, illetve közepesen súlyos GERD esetén hatékony, ezért érdemes minél korábban orvoshoz fordulni.


close