Gyomorrák kezelése

A gyomorrák az egy év alatt felfedezett új esetek előfordulását tekintve férfiaknál a második, nőknél a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Hazánkban évente körülbelül 2500 beteg hal meg gyomorrákban.

A gyomorrák jellemzően az 55-75 éves korosztály tagjait érinti. Családi halmozódás esetén fiatalabb korban is előfordulhat.

Az alábbiakban a gyomorrák tüneteiről, illetve kezeléséről olvashat.

A legtöbb esetben a gyomorrák a súlyosan előrehaladott stádiumig tünetmentes, ezért sokszor későn ismerik fel; ez természetesen limitálja a kezelési lehetőségeket és a beteg esélyeit rontja.

A gyomorrák tünetei jellegtelenek, ez tovább nehezíti a betegség korai felismerését. Jellemző lehet felhasi fájdalom, illetve diszkomfort-érzés, étvágycsökkenés, húsundor, emésztési nehezítettség, korán jelentkező teltségérzet. Szintén előfordul vashiányos vérszegénység, fogyás, fekete széklet.

A pontos diagnózishoz és a folyamat kiterjedésének megállapítására szükséges gyomorröntgen, gyomortükrözés, CT-, MR-vizsgálat. Fontos tény, hogy a nyelőcső-gyomor-nyombél endoszkópia és biopszia fontos vizsgálat gyomorrák diagnosztikájában. Amennyiben a beteg megfelelő kezelés mellett 6 hét alatt nem gyógyul a gyomorfekélyből, szövettani mintavétel szükséges.

A gyomorrák kezelése

A gyomorrák kezelése alapvetően sebészi úton történik, ezért minden esetben, amikor nagy esély van a gyógyító célú műtétre, és a beteg állapota alapján valószínű, hogy túléli a műtétet, az operációt el kell végezni. A sebészi beavatkozás eredményeinek javítására alkalmaznak kemoterápiát, sugárterápiát. A rákos folyamat kiterjedésének mértékétől függően történhet a gyomor reszekciója, vagy akár teljes eltávolítása, az érintett nyirokcsomók, a kis- és nagycseplesz eltávolítása, stb. történhet stádiumtól függően.

A műtétet megelőző nap délutánján nagy mennyiségű, kiszáradást nem okozó hashajtók adása történik, ezután a beteg nem ehet, a műtét reggelén beöntés történik.

Műtét napjától LMWH, azaz kis molekulasúlyú frakcionált hep…nkészítmény adása történik a teljes mobilizáció eléréséig a trombózis megelőzése céljából. A műtét narkózisban történik.

A beteg a műtétet követően 1-2 napig intenzív osztályos megfigyelés szükséges. Gyomorszondával, hasi drainnel távozik a beteg a műtőből. A korai műtétet követő időszaktól kezdve törekedni kell a beteg minél korábbi, fokozatos mobilizálásra. Általában 10-14 napig szükséges a kórházban tartózkodni, ha a beteg otthonába távozott, sok pihenés javasolt. A diétás tanácsokat egyénre kell szabni, mert más és más étel tolerálható, de általánosságban elmondható, hogy a gyomor eltávolításán átesett betegek a tejtermékeket rosszul tolerálják, illetve problémákat okoznak a fűszeres és puffasztó ételek.


close