Gyomorfekély kezelése

A gyomorfekély kezelése gyógyszerekkel, kontrollvizsgálatok mellett otthon is megoldható, azonban a szövődménnyel járó esetek kórházi kezelést tesznek szükségessé.

A gyomorfekélyesek jól ismerik az ún. éhségfájdalmat. Azaz a beteg evéskor megszabadul a fájó érzéstől, ám ez néhány órán belül visszatér. A táplálék továbbhaladása a gyomorból újra teret ad a gyomorsavnak.

Arra kell tehát törekedni, hogy egyre rövidebbek legyenek azok az idők, amikor üres a gyomor. Erre megoldás a több, kisebb étkezés. A folyadékok nem képesek erre a feladatra, mert nem kötik meg a savat. Nagyon jók viszont a keményítőtartalmú ételek.

A gyógyszeres kezelés alapelve gyomorfekély esetén, hogy ki kell zárni a kezelés megkezdése előtt a rosszindulatúságot. Ehhez szükséges a gyomortükrözés, ennek alkalmával lehet a fekélyből szövettani mintavételt végezni.

Ismeretes, hogy egyes gyógyszerkészítmények mellékhatásaként is létrejöhet gyomorfekély vagy nyombélfekély. Ilyenek a szteroidkészítmények, melyeket például allergia, asztma, vagy autoimmun betegségek kezelésére használnak. Mindenképpen orvossal beszéljük meg a további kezelést.


close