Gyomorhurut kezelése

Gyomorhurutnak (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását nevezzük. Megkülönböztetünk egymástól krónikus és akut gyomorhurutot: tüneteik és kezelésük is eltérő.

A gyomorhurut akut változata a legtöbb esetben tünetmentes, majd ezután kezdetben étvágytalanság, hányás és fájdalom jelenhet meg a szegycsont alatt, később pedig vérzés is kialakulhat. Krónikus gyomorhurut esetén előfordulhat hányinger, hányás és a felhas fájdalma is.

Egyébként is fontos, de gyomorhurut esetén különösen javasolt napi két-három liter víz elfogyasztása, ezzel helyrebillenthető a gyomor savkoncentrációja. Fontos, hogy szénsavmentes vizet igyunk, mellőzzünk a szénsavas üdítőket és a kávét is, mert ezek irritálhatják a gyomrot.

Ajánlott és kerülendő ételek gyomorhurut esetén

Az akut gyomorhurutot diétával is lehet kezelni. Előnyben kell részesíteni az olyan diétás ételeket, mint például a háztartási keksz, a kétszersült és a piskóta. Ezen kívül érdemes fogyasztani tejet, tejtermékeket, rizst, tojást, krumplit.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek gyomorhurut esetén kerülendőek. Az erős fűszerek (mint például a bors és a csípős paprika) mindenképpen kerülendőek, de a káposztaféléket, a hüvelyeseket, a hagymát, a mustárt és az ecetet (helyettesíthetjük citrommal) sem ajánlott fogyasztani.

Gastritis gyógyszeres kezelése

A gyomorsavat a gyógyszertárakban vény nélkül kapható savlekötőkkel is lehet közömbösíteni, így ezek is enyhíthetik a tüneteket.

Viszont fontos, hogy ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon nem szüntetik meg a gyomorhurut tüneteit.


close