Gyomorégés gyógyszeres kezelése

A gyomorégés gyakori tünet, okozhatja dohányzás, stressz, de megjelenhet nem-szteroid gyulladáscsökkentő szer nem kívánt mellékhatásaként is. Gyakran jelentkezik még emésztési zavar tüneteként, ilyenkor a megnövekedett gyomorsav-termelődés okozhat gondokat.

A visszatérő gyomorégés megelőzéséhez életmódbeli változtatások (táplálkozási szokások megváltoztatása, mozgás beiktatása) szükségesek, de ha gyorsan kell megoldás, gyógyszerekkel kezelhetjük a tünetet.

A savlekötők hatásmechanizmusa, hogy a gyomorsavat közömbösítik, semlegesebb kémhatású gyomortartalmat eredményezve. A reakció következtében ásványi sóvegyületek keletkeznek, amelyekkel a szervezet később elbír.

Savlekötők típusai

A különböző savközömbösítő hatóanyagokat az alapján csoportosítjuk, hogy mennyire vízoldékony (milyen gyorsan oldódik vízben) és milyen tartós a savközömbösítő hatása. Vízoldékonyság szempontjából a nátrium-bikarbonát (közönséges nevén szódabikarbóna) a legjobb, de gyakran használt savlekötő az alumínium-hidroxid, magnézium-oxid és magnézium-hidroxid is.

Savlekötők veszélyei

Annak ellenére, hogy a fent említett savközömbösítő szerek vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban, nem ajánlatos őket ész nélkül szedni, sőt, kifejezetten csínján kell velük bánni. Ennek egyik oka, hogy mivel a gyomor működését befolyásolják, gátolhatják más gyógyszerek felszívódását, illetve maguk is kellemetlen vagy kifejezetten veszélyes mellékhatásokat okozhatnak (ilyen például a veseelégtelenség vagy a székrekedés).

Ezért fontos, hogy a folyamatos szedés mindig orvosi felügyelet mellett történjen, és hogy gyors gyógyszerbekapkodás helyett helyezzünk elegendő hangsúlyt az életmódbeli változtatásokra is.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyomorégés ellen házilag


close