Helicobacter teszt

A Helicobacter teszt a helicobacter pylori fertőzés tesztelésére szolgál. Erre többféle módszer alkalmazható. Invazív és nem invazív módszerek is rendelkezésre állnak a diagnosztikában.

A Helicobacter tesztek közül invazív módszer a tenyésztés, a szövettan, a gyors ureáz teszt és a polimeráz láncreakció. Az invazív módszerekkel a gyomortükrözés során elvégzett biopszia szövettani anyagát dolgozzák fel. A legspecifikusabb módszer a Helicobacter pylori tenyésztése biopsziás mintából, de befolyásolja az eredményt a biopszia helye és a mintavétel fizikai tényezői. A tenyésztéses vizsgálat hazánkban még csak néhány laboratóriumban hozzáférhető.

A Helicobacter tesztek körében nem invazív módszer a szerológia, a székletben lévő Helicobacter pylori antigén meghatározás, az urea kilégzési teszt. A legelterjedtebb az urea kilégzési teszt, mely számos helyen hozzáférhető Magyarországon.

A Helicobacter pylori a székletből is vizsgálható. Ez a módszer hazánkban a közelmúltban vált bárki számára elérhetővé. A módszer nagy előnye, hogy a teszt akár otthon, orvosi segítség nélkül is használható, tehát igen kényelmes és praktikus. Általában olcsóbb, mint a kilégzési teszt, gyermekek részére is könnyen elvégezhető, a savelválasztást gátló gyógyszerek kevésbé befolyásolják a teszt eredményét, szűrővizsgálatra is alkalmas módszer.


close