Antireflux terápia

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kb. 10 éve diagnosztizáltak nálam reflux betegséget, amire megfelelő gyógyszert is kaptam, amivel a tüneteim jelentősen csökkentek, sőt el is múltak. Mikor megszűnt az intézmény, ahol a kezelést kaptam, az akkori orvosomat már nem tudtam megtalálni, ezért elmaradt a kezelésem. 6 éven keresztül nem volt panaszom. Az elmúlt évben 3 alkalommal volt arcüreg gyulladásom, majd idén is 2 alkalommal. A gégész szakorvos figyelmeztetett, hogy a nyelőcsövemnél felmaródást tapasztalt és szerinte erre vezethető vissza a folyamatos arcüreggyulladásom. Most újra kapok gyógyszert, már 5 hónapja, de nem érzem, hogy a felső léguti panaszaim megszűntek volna. Már szégyellek visszamenni az orvoshoz hetente a nem szűnő panaszaimmal. Az a kérdésem, hogyan lehet biztosan megállapítani, hogy a rendelt gyógyszer hatásos-e, illetve mennyi ideig kell szednem ahhoz, hogy valóban érezzem a hatását?
2011. 08. 14. | 22:29

Kedves Kérdező!
Amennyiben a felső légúti panaszok kizárólag a refluxszal lennének összefüggésben, úgy 5 hónap alatt a panaszoknak rendeződniük kellett volna. Valószínű, hogy civilizációs ártalom is közrejátszik, és így nem múlnak a tünetei.
2 eljárást próbálnék ki az ön helyében. Egyrészt az antireflux terápiát kiegészíteném napi 1-2 dl Salvus víz óránként 1 korty ütemben való elfogyasztásával, melynek 2-3 hét alatt kellene pozitív hatása legyen.
Másrészt a gyulladt orrgarati nyálkahártya gyógyítására orröblítő készülékkel napi 2-szeri orröblítést végeznék, ennek is 2 hét alatt számottevő javulást illene hoznia.

Orvosszakértő 2011. 08. 17. | 08:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close