Gyomorrontás

A gyomorrontás igen sokszor előforduló panasz, tulajdonképpen a gyomor gyulladásáról van szó, amely akkor alakul ki, ha az emésztőszerv-rendszert a nagy mennyiségű étel túlságosan megterheli.

Kialakulhat a gyomorrontás akkor is, ha túlságosan nagy mennyiségű ételt fogyasztunk el, vagy az élelmiszer valamelyik összetevőjéből eszünk többet a kelleténél. Ezek után az emésztésünk nem a megfelelő módon működik. Gyomorrontás jelentkezhet akkor is, ha az étel, amit megeszünk romlott, illetve fertőzött volt, vagy vírus által okozott fertőzésnek vagyunk kitéve.

A gyomorrontás olyan gyakori panaszokkal jár, mint a gyomor tájékán jelentkező fájdalomérzet, a betegnek nincs étvágya, gyakran érez hányingert, esetleg hány is. Sokan panaszkodnak emellett rossz közérzetre, hasmenésre. A gyomorrontás kezeléséhez hozzátartozik a szervezetből távozott rengeteg folyadék illetve elvesztett elektrolit pótlása. Hányás esetén nem szabad az azt csillapító készítményeket alkalmazni, és megakadályozni a gyomor tartalmának távozását.

A gyomorrontás leggyakrabban komolyabb orvosi kezelés nélkül elmúlik. Érdemes néhány napig kímélő diétát tartani, ne erőltessük, hogy a beteg egyen. Lassan kell elkezdeni a bőséges folyadékfogyasztást és a könnyen emészthető ételek bevitelét.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyomorrontás tünetei


close