Gyomorbetegségek

A gyomorbetegségek közé számos betegség sorolható: ide tartozik a reflux-betegség, a gyomor- és nyombélfekély, az epekövesség, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy a vakbél-gyulladás is.

A gyomorbetegségek fajtáiról, tüneteiről az alábbiakban olvashat.

Mindenki tapasztal időnként enyhe vagy erősebb felhasi diszkomfortot vagy gyomorpanaszt. Ezt általában átmeneti gyomorhurut okozza, amelyet kiválthat a stressz, savtúltengés. Vírusos vagy bakteriális fertőzés is előidézheti, a csípős, fűszeres ételek, valamint az alkohol túlzott fogyasztása is okolható.

Ilyenkor pár napos diéta és a savcsökkentők használata mellett a tünetek hamar megszűnnek. Vannak olyan panaszok, amikor nem érdemes várni, orvoshoz kell fordulni. Az otthoni terápia sem jó megoldás ilyenkor.

Reflux-betegség

Refluxra utalhat a mellkasi égő érzés, a savas felböfögés, a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, a sokáig fennálló köhögés. Diagnosztizálása gyomortükrözéssel valamint terápiás próbával kísérelhető meg.

Gyomor-és nyombélfekély

A betegségre utalhat a hosszan jelentkező felhasi fájdalom, az étvágytalanság, a fogyás, illetve a hányinger. Szövődményes esetben vérzés is kialakulhat.

gyomorfekély

Fontos tudni, hogy idősebb korban teljesen tünetmentes is lehet a tartós fájdalomcsillapító szedése mellett kialakuló fekélybetegség. A beteg kórházba kerülhet a fekély szövődménye miatt, például vérzés, a gyomor-nyombél falának átfúródása miatt. Diagnosztizálására a gyomortükrözés a legcélravezetőbb eszköz.

Epekövesség

Jellemzően a jobb bordaív alatt kialakuló, erős és görcsös fájdalmat, hányingert és hányást okozó betegség. A fájdalom átsugározhat a jobb vállba és a hát felé. Szövődményes esetekben sárgaság, vagy hasnyálmirigy-gyulladás, illetve epehólyag-átfúródás jelenhet meg.

Diagnosztizálása általában hasi ultrahangos vizsgálattal valamint vérvétellel történik.

Hasnyálmirigy-gyulladás

Jellemző tünete a tartósan fennálló, lassanként erősödő, övszerű, nem szűnő felhasi fájdalom, amely gyakran átsugárzik a hátba. Étvágytalanság, hányinger, hányás léphet fel kísérő tünetként. Az esetek jelentős részében kiválthatja nagy mennyiségű ételbevitel és ivás.

Vérvétel segítségével diagnosztizálható, hasi ultrahang és CT vizsgálat alkalmazható a szövődmények felismerésére. Minden esetben kórházi kezelésre van szükség, a súlyos esetek – melyek hasnyálmirigy-elhalással járnak – még intenzív terápia mellett is gyakran vezetnek halálhoz.

Vakbél-gyulladás

Eleinte felhasi, valamint köldök környéki fájdalom jelentkezik, amely később a jobb alhas területére tevődik át. Étvágytalanság, hányinger és hőemelkedés alakul ki. Ezek a jelek, amelyek vakbél-gyulladás gyanújára utalhatnak. Sebészeti szakvizsgálat szükséges, a mielőbbi diagnózist labor és hasi ultrahangvizsgálat segítheti. A kezelés a begyulladt féregnyúlvány műtéti úton történő eltávolítását jelenti.

Más, nem hasi kórképek okozta felhasi fájdalom

A mellhártya-gyulladás és szívizom-infarktus, illetve egyes anyagcsere-betegségek ugyancsak kiválthatnak felhasi fájdalmat, ilyenkor mellkas-röntgen, EKG, továbbá laborvizsgálat szükségszerű.


close